Povijest 1900. – 1914.

Osnivači hrvatskog sokola i
članovi glazbe iz 1901. g.

I. red:
Roko Bakotić (F-bas)
Krunoslav Adžija (V.bubanj)
Ante Ćurković-Bojan (krilnica II)
Josip Mravak (Es-klarinet)

II. red (sjede):
Ante Adžija (eufonium)
Rome Ljubić (trombon)
Nikola Nakić-Vojnović
Dušan Montana (klarinet)
Rade Grubišić (rog)

III. red: (stoje)
Petar Brkulj (krilnica)
Vladimir Jušić (flauta)
Ivan Đovanin Skelin
Nikola Adžija (tajnik)
Toni Jušić (trompeta pratnja)
Početkom 20. stoljeća drniška glazba još uvijek je u sastavu Petropoljca i u tom razdoblju ne bilježe neke značajnije nastupe.
Inicijativom nekolicine drniških rodoljuba, na čelu s Matom Kulušićem i braćom Radom i Jerom Grubišićem, u kolovozu godine 1901. formalno se osniva kulturno-sportsko društvo “Hrvatski sokol”, koje službeno registrirano u Sokolskom savezu u Zagrebu biva 1903. godine.
S obzirom da uz već navedene Kulušića i braću Grubišiće većina osnivača poniče iz redova same glazbe, ona 1903. godine prelazi u sastav sokolskog društva i kao takva do početka I svjetskog rata bilježi značajne uspjehe i gostovanja po čitavoj Dalmaciji i šire. Prelaskom iz “Petropoljca” u “Hrvatski Sokol” glazba dobiva i novog kapelnika Karla (Dragutina) Zehetnera, a naredne godine prelazi u nove prostorije – prizemlje obiteljske kuće Tome Pelicarića (na današnjem Lovačkom trgu).
16. kolovoza 1903. godine drniški sokolaši organiziraju prvi sastanak svih hrvatskih sokolskih društava Dalmacije. Na svečanosti posvete sokolarskog barjaka uz drnišku nastupaju i splitska, makarska, i šibenska sokolska glazba. Tom prigodom cijelo društvo dobiva nove sokolske odore, nova glazbala i gimnastičke sprave, a drniški liječnik dr. Filip Marušić glazbi daruje bogatu nototeku.

Karlo (Dragutin) Zehetner


Isječak iz novina o prvom sastanku sokolaša u Drnišu 16. kolovoza 1903.g.


Program koncerta iz 1905. g.


Sokolska glazba ispred općine iz 1909. g.

Narednih godina drniški glazbari nazočni su na gotovo svim svečanostima od kojih izdvajamo neke značajnije:
– 1904. godine. – osnivanje “Radničkog društva”
– 1. svibnja 1904. – cjelovečernji koncert na drniškoj Poljani priređen zajedno sa šibenskim pjevačkim društvom “Kolo”
– 4. rujna 1904. – gostovanje na velikoj sokolskoj proslavi u Makarskoj uz glazbe iz Šibenika, Splita, Korčule, Metkovića i Supetra
– 21. svibnja 1905. – koncert s obilnim repertoarom povodom proslave 90 godina kontinuiranog rada, odnosno 107 godina postojanja muške pučke škole u Drnišu
– 9. srpnja 1905. – osnivanje “Hrvatskog sokola” u Vodicama
-16.kolovoza 1906. – svečanost posvete barjaka “Radničkog društva” u Drnišu – rujan 1906. – veliki sokolski slet u Zagrebu
– svibanj 1908. – otvaranja javnog vodovoda u Drnišu
– 29. kolovoza 1909. – velika proslava desete obljetnice utemeljenja “Hrvatskog sokola” u Šibeniku uz šibensku, kaštelansku, trogirsku i biogradsku glazbu


Antun Dobronić
Zanimljivo je napomenuti da je od 1908. godine, zajedno sa Zehetnerom, drnišku glazbu vodio i naš poznati skladatelj Antun Dobronić, koji u Drnišu ostaje sve do 1911. godine i u tom razdoblju, osim zauzimanja u glazbi, radi i kao školski učitelj, te orguljaš i voditelj crkvenog zbora u crkvi Gospe od Rožarija.
U predratnim godinama drniški glazbari su veoma aktivno uključeni u politička zbivanja i to većinom kao članovi u to vrijeme izrazito jake Pravaške stranke. Učestalo doprinose svojim nastupima na brojnim skupovima, organiziranim od strane Pravaša.
Međutim, 1914. godine, uslijed ratnih zbivanja, točnije 26. kolovoza, glazba po prvi puta od svoga postanka prekida s radom. Toga dana uprava glazbe saziva izvanrednu skupštinu, na kojoj se donosi odluka o privremenom raspuštanju. Sav inventar, uključujući i glazbala predaju se glazbarima, koji ih pohranjuju po svojim kućama i skrivaju sve do završetka rata.

Drniš početkom 20. stoljeća