Povijest 1994. – danas

Srpskom agresijom na Drniš, 16. rujna 1991. godine u progonstvu se našlo preko 14 000 žitelja ovoga kraja. Kao ostala imovina, većina glazbala, te odore i dokumentacija orkestra u potpunosti su uništeni ili opljačkani. Međutim, izuzetnu požrtvovnost pokazao je mladi glazbar Ante Perčin, koji je zaštitio 30 glazbala i veliki dio nototeke, te ih po oslobođenju Drniša predao orkestru. U progonstvu, već 1992. godine pokrenuta je akcija od strane nekolicine članova za uspostavu rada drniške glazbe. Sveobuhvatna pomoć pružena je od Saveza kulturno-umjetničkih društava grada i općine Rijeke, koji je u kratkom roku prikupio 23 rabljena glazbala. Popravak je iziskivao 4 000 DM. Tek 1994. godine gradonačelnik Rijeke, gospodin Slavko Linić iz gradskog proračuna doznačuje spomenuti iznos, te se moglo prići popravku glazbala. Godine 1992. 142. drniška brigada i Croatia banka Zagreb kupuju orkestru po 45 kompletnih ljetnih i zimskih odora, a prijatelji glazbe iz domovine i inozemstva također velikodušno pripomažu.
Svoj prvi nastup orkestar bilježi u kolovozu 1994. prilikom sahrane majke bivšeg glazbara pok. Kate Ivić. Tom prigodom glazbala su posuđena u Šibenske narodne glazbe. U istom mjesecu orkestar započinje s redovitim probama koje su održavane svake nedjelje u prostorijama hotela “Zagreb” u Splitu. Glazbari na probe dolaze o svom trošku. a glazbari pripadnici vojske sa svojih ratnih položaja.
Uslijedio je drugi nastup orkestra na Dušni dan sviranjem na punktu u Pakovu Selu, te na grobljima u Unešiću i Splitu. Za Božić te iste godine orkestar obilazi sve hotele u kojima su smješteni prognanici, te izvodi božićne pjesme.


Glazbari na punktu u Pakovu selu 1994.g.


S natjecanja u Njemačkoj

5. kolovoza 1995. godine akcijom hrvatske vojske oslobođen je Drniš, a velika želja glazbara da predvode kolonu povratnika u svoj grad nije ispunjena. Tek tri dana nakon oslobođenja, glazba svira na nogometnoj utakmici veterana DOŠK-a i Šibenika. Nedugo nakon toga, 5.rujna predvode pripadnike 142. d.p. pri svečanom postrojavanju na drniškoj Poljani. Povratkom u Drniš, glazbari sami osposobljavaju prostorije za rad, te počinju s redovitim probama orkestra. Uspostavljanjem osnovne glazbene škole, s radom počinje i škola za mlade glazbare. Također ističemo da je orkestar od kolovoza 1994. na usluzi svim potrebama HV i policije, građana, te za vjerske potrebe. 30. lipnja 1996. orkestar nastupa u zabavnoj emisiji “Bravo”, održanoj na drniškom Lovačkom trgu, a 5. lipnja 1998. godine glazbari gostuju u Ivanić Gradu na regionalnoj smotri orkestara. Tek nedavno, točnije 24. – 27. lipnja 1999. orkestar po prvi puta nastupa van domovine. Na međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara Deutschland Pokal u Alsfeldu osvaja 5. mjesto u svojoj klasi. Za tu prigodu izrađene su i nove tradicionalne narodne nošnje.
Prilikom gostovanja u Njemačkoj došlo je do suradnje sa poljskim glazbarima iz Lobeza koji pozivaju orkestar na smotru orkestara u njihovu gradu. Smotra se održavala u svibnju 2000. na kojoj postižu zapažen rezultat podijelivši prvo mjesto sa domaćinima. Slijedeće godine prijatelji iz Poljske su uzvratili posjet održavši koncert na drniškoj Poljani na blagdan Velike Gospe. Suradnja se uspješno nastavila na natjecanju 2002. godine na kojem osvajaju prvo mjesto. Na tom natjecanju dirigent Petar Škarica dobija i plaketu najuspješnijeg dirigenta smotre. Tom prigodom je potpisan i sporazum o suradnji orkestara Drniš-Lobez. Iste godine orkestar dobija plaketu Šibensko-kninske županije za promicanje kulturnog amaterizma.
U veljači 2003. nakon 42 godine uspješnog vođenja orkestra, a zbog zdravstvenih razloga Mo Petar Škarica odlazi u zasluženu mirovinu. Dirigentsku palicu preuzima Mihajlo Bošnjak, profesor trombona iz Šibenika.
Zanimljivo je napomenuti da orkestar redovito nastavlja sudjelovanje na međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u njemačkom gradu Alsfeldu gdje se svake 4 godine okupljaju najbolji europski orkestri. Na natjecanju 2003. od 26. do 29. lipnja također sudjeluju i osvajaju 7. mjesto u svojoj kategoriji (klasa puhačkih orkestara). Također, na poziv organizatora održavaju koncert u obližnjem staračkom domu.
U svibnju 2004. orkestar je bio domaćin s
motre puhačkih orkestara srednje i sjeverne Dalmacije na kojoj osigurava plasman na državnu smotru.
Predsjednik orkestra je gospodin Josip Barišić.

Marko Pranić
Josip Barišić
Tomislav Ćurković
(Bojan)
u Alsfeldu, Njemačka


Mo. Petar Škarica


Slavko Novak i Petar Škarica, 1974.