Povijest 1945. – 1991.


Glazbari u vatrogasnim odorama iz 1953. g.

Godine 1945. svršetkom drugog svjetskog rata, u Drnišu se pomalo obnavlja kulturni život (osnivaju se mješoviti pjevački zbor i dramska sekcija). Međutim, aktivni rad glazbe počinje tek 1946. godine, kada 1. svibnja bilježe svoj prvi poslijeratni nastup.
Glazba 2. lipnja 1946. godine dobiva svoj stalni pravilnik pod službenim imenom “Glazba mjesnog Sindikalnog Vijeća radnika i namještenika u Drnišu”. Predsjednik društva bio je Stipe Odak, a tajnik Miće Nakić.
U to vrijeme orkestar broji oko tridesetak članova i svake godine se upotpunjavao s dva do tri nova člana. Kako vježbu glazbe, tako i obuku mladih glazbara i dalje vodi Slavko Novak kojeg kratko vrijeme zamjenjuje dirigent vojnog orkestra iz Knina gosp. Karlo Heger.
Inicijativom gospođice Zlatane Milić – Štrkalj i nekolicine zaljubljenika u glazbu 1949. godine Drniš dobiva nižu glazbenu školu, a gospodin Slavko Novak preuzima odjel puhačkih instrumenata.


Fotografija s maskenbala 1954. g.

Fotografija glazbe iz 1956.
Slavko Novak (kapelnik)
Vjekoslav (Vele) Grabić (tenor)
Ive Živković (B-klarinet)
Jovo Petranović (Es-klarinet)
Božo Kević (krilnica)
Dujica Jović (bariton)
Rudi Ille (genis)
Miše Vukušić (trombon)
Zvonko Jelčić (mali bubanj)

Osnivanjem kulturno – umjetničkog društva Božidar Adžija” 1951. godine glazba prelazi u sastav tog društva. Krajem 1951. godine. u Drniš na rad u glazbenu školu dolazi Viktor Tortić, vrsni klarinetist i saksofonist i ugovorom preuzima vodstvo glazbe. Glazbari nisu bili zadovoljni njegovim dolaskom, i to najviše radi bezrazložnog odbacivanja Slavka Novaka kao kapelnika, te s vremenom prestaju dolaziti na probe orkestra. Uvidjevši da se glazba raspada, općinske vlasti Tortića razrješuju dužnosti i na mjesto kapelnika se vraća “dobri stari meštar” Slavko. Obnavljanjem DVD-a (Dobrovoljnog vatrogasnog društva) Drniš, glazbari 1953. godine dobivaju vatrogasne odore i česti su gosti svih vatrogasnih natjecanja po Dalmaciji. Svih tih godina, od završetka rata, drniška glazba je prisutna kao i uvijek, na svim važnim državnim svečanostima, a isto tako svake godine predvodi tradicionalnu karnevalsku povorku.
S obzirom da je rad glazbe uvijek bio usko povezan s političkim događanjima, krajem pedesetih godina dolazi do stanovitih ograničenja za glazbu od strane vlasti kao što su skidanje s repertoara djela hrvatskih skladatelja, te zabrana nastupa na pogrebima kojima je bio nazočan i svećenik, a ukinuta je tek 1965. godine na pogrebu uglednog drniškog liječnika dr. Marka Skelina.

“Mikrofon je vaš” 1961. g.

Tih godina se osjeća gubitak entuzijazma, ponajviše kod starijih članova glazbe, tako da nekolicina njih prestaje sa sviranjem, sastav nadopunjavaju mladi glazbari, a prvenstveno teret godina i napornog rada se osjeća kod kapelnika Novaka. 1960. godine sa školovanja iz Splita se vraća mladi klarinetist Petar Škarica, preuzima rad puhačkog odjela u glazbenoj školi, a 1961. godine uz Slavka Novaka počinje voditi i glazbu. Svojim dolaskom postepeno modernizira čitavu glazbu, kako instrumente (uvodi jazz trublje, pozaune, saksofone), tako i nototeku. Također njegovom zaslugom osniva se revijski zabavni orkestar (uz splitski “Mozaik” drugi u Dalmaciji) koji broji 18 svirača. Već 1961. godine održavaju cjelovečernju priredbu pjevača pod nazivom “Mikrofon je vaš”.
Zanimljivo je spomenuti da su drniški glazbari svake godine odlazili zajedno na ljetovanje na Murter, i to dugi niz godina počevši od 1956. godine pa negdje do sredine sedamdesetih. Priređivali su večernje koncerte, te prisustvovali raznim kulturnim i sportskim događajima.
1964. godine glazbari se formalno opraštaju od svoga dugogodišnjeg kapelnika Slavka Novaka, koji dvije godine kasnije dobiva nagradu grada Drniša. Također, ista ta nagrada dodijeljena je i samoj glazbi.
Sedamdesete godine predstavljaju veoma značajno i plodno razdoblje za drnišku glazbu. 1974. godine organizirana je proslava 110. obljetnice orkestra koja je obilovala bogatim programom. Između ostalog, tom prigodom formiran je sastav starijih glazbara, to održana svečana sjednica i koncert te položeni vijenci na grobove preminulih glazbara. Također glazbi je dodijeljen Orden zasluga za narod sa Srebrnom zvijezdom.


Stari i novi sastav glazbe s proslave 110. obljetnice 1974. g.


Slavonski Brod, 1980.

3. lipnja godine 1976. orkestar održava koncert na Studijevoj promenadi u Zagrebu. Tom prigodom po prvi puta u sastavu orkestra nastupile su i tri djevojke (Suzana Marin, Dijana Borjan i Ojdana Kovačević). Neposredno nakon gostovanja u Zagrebu slijedi nastup na Vinkovačkim jesenima ’76.
Više godina orkestar je nastupao u okviru Drniških večeri u dvorani Globus u Zagrebu, te Trogirskih ljeta i drugdje.
1979. godine na inicijativu Drnišana osniva se Udruga puhačkih orkestara Sjeverne i Srednje Dalmacije u Šibeniku (prvi predsjednik bio je Drnišanin Miće Nakić). Prva smotra Udruge održana je 7. lipnja 1981. u Drnišu, na kojoj drniška glazba osvaja prvo mjesto, te odlazi na republičku smotru u Varaždin gdje osvaja drugo mjesto. Narednih godina orkestar od značajnijih nastupa bilježi 1. lipnja 1980. u Slavonskom Brodu, na smotri Saveza amaterskih orkestara Slavonije i Baranje. 1985. godine odlaze u Beograd na Drnišku večer, a 1986. i 1987. gostuju u Donjem Miholjcu.
Tih godina glazbari intenzivno vježbaju, nazočni na svim svečanostima ostvaruju zapažene rezultate, a orkestar se redovito pomlađuje novim članovima.

Miće Nakić – dugogodišnji predsjednik
orkestra i Petar Škarica


Zagreb (Zrinjevac), 1976.


Knin, 1987.